Promo Design
17. november 2022 / 0 Comments / Godt råd

Hvorfor startet 1. verdenskrig?

Det var mange faktorer som førte til starten av første verdenskrig i Europa. Mange av disse faktorene var forankret i den dype historien til de gamle maktene i Europa, inkludert Russland, Tyskland, Frankrike, Italia, Østerrike, Ungarn og Storbritannia. Imidlertid var det en enkelt hendelse, attentatet på erkehertug Ferdinand av Østerrike, som startet en kjede av hendelser som førte til krig.

Nedenfor har du noen av de viktigste årsaker til 1. verdenskrig!

Allianser og politikk

I årene før krigen var nasjonene i Europa stadig på jakt etter makt og inngikk allianser. Tyskland inngikk en allianse med Østerrike-Ungarn og Italia i 1881. Disse landene ble alle enige om å beskytte hverandre i tilfelle de ble angrepet av Frankrike. Imidlertid gikk Italia deretter og inngikk en hemmelig allianse med Frankrike og sa at de ikke ville hjelpe Tyskland.

Som svar på Tysklands allianser opprettet Frankrike og Russland en allianse i 1892. I 1904 signerte Storbritannia og Frankrike en avtale. Trippelententen ble dannet mellom Frankrike, Storbritannia og Russland i 1907. Tyskland følte at denne mektige alliansen rundt dem utgjorde en reell trussel mot deres eksistens og makt i regionen.

Attentatet på erkehertug Ferdinand

Den 28. juni 1914 ble erkehertug Franz Ferdinand, arving til tronen i Østerrike-Ungarn, myrdet i Sarajevo. Den østerrikske regjeringen mente at attentatet var organisert av den serbiske regjeringen. De så også på dette som en mulighet til å gjenvinne kontrollen over Serbia.

Østerrike-Ungarn erklærer krig

Østerrike-Ungarn stilte en rekke harde krav til Serbia, og truet med å invadere hvis Serbia ikke etterkom. De ga dem 48 timer på å svare. Da Serbias svar ikke klarte å oppfylle kravene, erklærte Østerrike-Ungarn krig mot Serbia 28. juli.

Flere krigserklæringer

Russland begynte umiddelbart å mobilisere sine tropper og forberede seg på krig. Som svar erklærte Tyskland, Østerrike-Ungarns nære allierte, krig mot Russland 1. august. Noen dager senere erklærte Tyskland krig mot Frankrike og invaderte Belgia. Storbritannia erklærte så krig mot Tyskland og første verdenskrig hadde begynt.


Share:

Hvordan trene mage?

Uansett hva du har som mål for magekondisjonering, er det mye informasjon og feilinformasjon om trening av akkurat dette området. Alle er forskjellige, og vi…

Read More

Vær nøye på planleggingen av belysningen

Uansett om du renoverer eller har kjøpt et nytt hus, eller kanskje til og med bygger noe nytt så er det en rekke faktorer å…

Read More

Foliering gir et profesjonelt og pent uttrykk på få minutter

Mange prosjekter, både i hjemmet og på arbeidsplassen, har som formål å friske opp en overflate. Det kan være en vegg som begynner å bli…

Read More
About the author

Promodesign: